Frans Cuppen

“Mensen omschrijven mij als een atypische bankier, maar dat is een understatement. Als iemand in mijn team uiteindelijk muren bekleedt met post-its in de vorm van Einstein of accountmanagers voorstellen sturen in gebruikte pizzadozen, geweldig. Het werkt! Ik vertrouw mijn teams en hou ervan hun creativiteit aan te wakkeren. Het enige wat ik doe is het team een beetje gelukkiger maken, terwijl we uitzonderlijke prestaties leveren. Met meer zingeving en plezier worden kwartaalvergaderingen de place to be, wordt targets halen een leuke wedstrijd en eindigen voorstellen als creatieve meesterwerken.”

Hoe bouw je een uitzonderlijk team?

Frans Cuppen brengt meer dan 35 jaar eigen leiderschapservaring mee in het opbouwen van uitzonderlijke teams. Als partner van Fuel for Innovation gebruikt Frans deze kennis om de drive te vinden binnen elk uniek team. Frans wordt vaak gevraagd om zijn ervaring in te zetten bij andere organisaties als adviseur of commissaris. Als doorgewinterde manager in het bedrijfsleven weet hij hoe hij dingen voor elkaar moet krijgen. Hij kan daarbij naadloos de ‘olifant in de kamer’ spotten en disfunctionerende teams confronteren.

Nadat hij in 1986 zijn Master Burgerlijk Recht aan de Universiteit Leiden had afgerond, begon Frans zijn carrière als accountmanager bij ABN AMRO, een van de grootste multinationale banken van Nederland. Hij was en is lid van verschillende raden van commissarissen en richtte ECONIC (2016) op, een innovatieversneller voor ABN AMRO in Eindhoven. In 2008 werd hij onderdeel van de Management Group (top 100) van ABN AMRO. Na een uitgebreide carrière bij verschillende banken en in de diervoeding sloot hij zijn tijd bij ABN AMRO af als General Manager Commercial Clients Zuid (2018). Naast zijn standplaats in Nederland heeft hij gewerkt in België, Frankrijk, Hongarije en Luxemburg.

Sinds het begin van zijn carrière heeft Frans altijd zijn interesses in creativiteit, innovatie, leiderschapsontwikkeling en teamontwikkeling verbreed, wat te zien is aan de grote hoeveelheid opleidingen die hij heeft gevolgd. Gecombineerd met zijn hands-on ervaring, besloot Frans in 2019 van baan te veranderen zodat hij zijn passie en interesses kon nastreven met Fuel for Innovation.

Naast zijn werk is Frans momenteel lid van de raad van advies bij Alius (2020), commissaris bij Langezaal en Inniger (2019) en lid van de Raad van Commissarissen bij Oerlemans Packaging Group. In zijn vrije tijd speelt hij graag golf en is hij beoefenaar en liefhebber van kunst.

Azwin Ressang (Partner Fuel for Innovation) over Frans:

“Frans is een zeer ervaren (atypische) bankier, analytisch, wars van hiërarchie, altijd op zoek naar onderscheidende kwaliteit/vermogen en kan je niet alleen afremmen, maar neemt je ook “naar de maan” om afstand te nemen. Hij weet uit ervaring hoe je een high performance cultuur creëert.”

Heb je een bijzonder team dat begeleiding nodig heeft?

INSEAD

Blue Ocean Strategy Programme – 2013

Powering Growth – 2012

Negotiation Dynamics (ND) – 2006

Achieving Outstanding Performance (AOP) – 2002

Advanced Management Programme (AMP) – 2001

IMD

Orchestrating Winning Performance – 2016

Mobilizing People – 2008

HEC Paris

Leading Strategies for outstanding Performance – 2014

Leading People and Organizations – 2000

Singularity University – Sillicon Valley USA

Executive Program, Innovation  2017

Nyenrode Business University

Commissarissencyclus – 2008

Hemingway Professional Governance

De Innovatieve Commissaris – 2018

Semco Style

Master Program – 2017 – 2018

Organisaties waarmee we samenwerken